Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

Μεγάλη Εβδομάδα 2/ Μένουμε σπίτι/ Μάθημα 13ο

      Καλημέρα όλη μέρα. Πώς περνάτε; Ο ήλιος σας έχει φτιάξει τη διάθεση; Σήμερα θα μιλήσουμε για τις υπόλοιπες ημέρες της Μεγάλης Eβδομάδας. Ξεκινάμε!!!!
Μάθημα 13ο
                                    Δραστηριότητα 1η

      
    Η μεγάλη Πέμπτη είναι ημέρα αφιερωμένη στη μνήμη της Σταύρωσης του Χριστού, που έκανε τον σταυρό από τιμωρία των ληστών μέγα σύμβολο των Χριστιανών. Αυτή την ημέρα το πρωί οι Χριστιανοί κοινωνούν στην εκκλησία καθώς γιορτάζουμε την παράδοση της θείας ευχαριστίας από τον Χριστό σε όλους εμάς. Το βραδάκι στην εκκλησία γίνεται η Σταύρωση και μετά τις 12 μέχρι να ξημερώσει μένουν γυναίκες δίπλα στον σταυρό. Στην είσοδο του ναού κοπέλες και μικρά παιδιά στολίζουν με λουλούδια τον τάφο που θα φιλοξενήσει τον πεθαμένο Ιησού.

   Οι νοικοκυρές αυτή την ημέρα ξεκινούν τις εργασίες για να γιορτάσουν την Ανάσταση. Φτιάχνουν πασχαλινά τσουρέκια, κουλουράκια και βάφουν κόκκινα αυγά. Τα αυγά τα βάφουμε κόκκινα γιατί σύμφωνα με την παράδοση μια γυναικά που κρατούσε αυγά της είπαν ότι αναστήθηκε ο Χριστός. Αυτή δεν το πίστεψε και είπε ότι όσο αλήθεια είναι η Ανάσταση τόσο δυνατόν είναι να γίνουν τα αυγά της κόκκινα. Και έτσι έγινε...τα αυγά βάφτηκαν κόκκινα!!!


Πατήστε εδώ για να παίξετε ένα παιχνίδι με αβγουλάκια:
και εδώ για να παίξετε ένα puzzle με την εικόνα της Σταύρωσης.

Δραστηριότητα 2η
   Φτιάξτε τα παρακάτω τα αυγουλάκια με όλα τα γράμματα της αλφαβήτα κόψτε τα κι αντιστοιχήστε μικρά γράμματα με κεφαλαία. Κάθε φορά που θα βρίσκετε το σωστό θα πρέπει να λέτε μια λέξη που αρχίζει από αυτό το γράμμα. Παίξτε το πολλές φορές στις διακοπές. Αν έχετε κόκκινο χαρτόνι φτιάξτε τα εκεί και γράψτε τα γράμματα μόνοι σας.





Δραστηριότητα 3η
       Τη Μεγάλη Παρασκευή το Πρωί γίνεται η Αποκαθήλωση, δηλαδή κατεβάζουν τον πεθαμένο Ιησού από τον Σταυρό και τον βάζουν επάνω στον στολισμένο τάφο- επιτάφιο.
     Την μεγάλη Παρασκευή το βράδυ γίνεται η περιφορά του Επιταφίου. 

    Παρατηρήστε την παρακάτω κατασκευή και φτιάξτε τον δικό σας επιτάφιο...αυτοσχεδιάστε χρησιμοποιήστε κουτιά από παππούτσια, δίσκους κλπ, ρολό από χαρτιά πιστεύουμε ότι έχετε όλοι...!!!

Δραστηριότητα 4η
 Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί έχουμε την πρώτη Ανάσταση. Με δυνατό κρότο ο Ιερέας λέει για πρώτη φορά ότι ο Χριστός αναστήθηκε και πετάει μέσα στην εκκλησία βάγια.

   Το Σάββατο το βράδυ μετά τις 12 ο ιερέας λέει το <<Χριστός Ανέστη>>, εμείς απαντάμε <<Αληθώς Ανέστη>> και μετά τη θεία λειτουργία πηγαίνουμε σπίτι μας τρώμε μαγειρίτσα και τσουγκρίζουμε κόκκινα αυγά.
Πατήστε εδώ για να παίξετε παζλ που έχουν σχέση με το Μεγάλο Σάββατο:

Δραστηριότητα 5η
  Έφτασε και η Κυριακή με το σουβλιστό τ' αρνί...αυτή την ημέρα στην εκκλησία έχουμε τον εσπερινο της αγάπης που διαβάζουν το ευαγγέλιο σε πολλές και διαφορετικές γλώσσες!!!
   Φτιάξτε μια κάρτα και γράψτε μέσα ευχές : Καλό Πάσχα, Καλή Ανάστασή, Χριστός Ανέστη. Εσείς μαμάδες ή μπαμπάδες που έχετε κάποια άλλη μητρική γλώσσα βοηθήστε το παιδί σας να γράψει ευχές και σ'αυτή. Στο εξώφυλλό της κάρτας παιδιά ζωγραφίστε αυγά σε μοτίβο με την εξής σειρά των χρωμάτων κοκκινο,κοκκινο,μπλε,κιτρινο αυγό. Τα θυμάστε τα μοτίβα ; Περιμένουμε τις φωτογραφίες σας!!!!
Δραστηριότητα 6η
     Πάρτε ένα μεγάλο χαρτόνι ή κολλήστε μερικά χαρτιά και φτιάξτε ένα τεράστιο αυγό. Φτιάξτε μια αφίσα με τα γεγονότα του Πάσχα...δηλαδή με όλα όσα μάθαμε αυτές τις ημέρες. Στο κέντρο γράψτε :
<<ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΧΑ !!!>>
κι αφού θα είμαστε σπίτι, σας προτείνουμε την παρακάτω ταινία με όλη τη ζωή του Χριστού, από τη γέννηση του μέχρι την Ανάσταση του.


Παιδιά:
Μη ξεχνάτε να μας στέλνετε φωτογραφίες
Η παραπάνω ανάρτηση αφορά όλα τα τμήματα του 3ου Νηπιαγωγείου 
Τις επόμενες μέρες να μπαίνετε στο blog γιατί θα αναρτήσουμε δραστηριότητες σχετικές με το πρόγραμμα Τέχνης  << Μικροί και Μεγάλοι Ζωγράφοι>> , πίνακες με θέμα το Πάσχα.
😍 Μέσα στις διακοπές του Πάσχα θα αναρτήσουμε φωτογραφίες και ζωγραφιές που μας στείλατε όλες αυτές τις ημέρες που Μένουμε στο σπίτι.

























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου