Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

Έντομα μέρος τρίτο !!!!

        Γεια σας παιδιά , σήμερα θα ολοκληρώσουμε το θέμα με τα έντομα, αν και νομίζω πως θα μπορούσαμε να μιλάμε για αυτά πάρα πολλές μέρες!!!
    Σήμερα θα αναφερθούμε στη μέλισσα που είναι ένα ωφέλιμο έντομο για τον άνθρωπο επειδή μεταφέρει τη γύρη από λουλούδι σε λουλούδι και βοηθάει στην γονιμοποίηση αλλά κι επειδή μας δίνει το μέλι.
Δραστηριότητα 1η
   Δείτε την παρακάτω εικόνα και διαβάστε τις λεπτομέρειες για το σώμα της μέλισσας. Θα δείτε πως αν και μικρούλα είναι πολύ πολύπλοκο το σώμα της.



       Το σώμα της εργάτριας περιλαμβάνει 3 μέρη : το κεφάλι, το θώρακα και την κοιλιά.
Στο κεφάλι αποτελείται από 2 σύνθετα μάτια .Τα μάτια της μέλισσας διακρίνουν τα χρώματα που βλέπει και ο άνθρωπος με την διαφορά ότι εκείνη διακρίνει το υπεριώδες και δεν διακρίνει το κόκκινο.  Τα μάτια αυτά της μέλισσας χρησιμεύουν για την μακρινή όραση.

Η μέλισσα έχει επίσης 3 απλά μάτια για την κοντινή όραση και για να βοηθούν τα σύνθετα μάτια.  Με αυτά  οι μέλισσες που συλλέγουν μακριά από την κυψέλη αντιλαμβάνονται την αλλαγή στην ένταση του φωτός και καταλαβαίνουν ότι νυχτώνει. Έτσι επιστρέφουν νωρίτερα στην κυψέλη από εκείνες που συλλέγουν κοντά στην κυψέλη.
Στο κεφάλι της μέλισσας βρίσκονται και 2 κεραίες. Οι μέλισσες χρησιμοποιούν τις κεραίες ως αισθητήρια όργανα δηλαδή για να αισθάνονται πράγματα..
Το στόμα της μέλισσας έχει δύο σιαγόνες και καταλήγει σε μια προβοσκίδα. Οι σιαγόνες που έχουν σχήμα λαβίδας χρησιμεύουν για να μασούν το κερί οι μέλισσες. Η προβοσκίδα χρησιμεύει στην απορρόφηση του νέκταρ  από τα άνθη αλλά και του νερού. Όσο πιο μακριά είναι η γλώσσα μιας μέλισσας τόσο μεγαλύτερη ικανότητα συλλογής έχει.Όταν δεν τη μεταχειρίζεται, την κρατά κουλουριασμένη στην κοιλιά της.
Από το θώρακα ξεφυτρώνουν δυο ζευγάρια διάφανα, λεπτά αλλά δυνατά φτερά, σαν μεμβράνη από ζελατίνη, ώστε να μπορεί να πετάξει μακριά για τροφή. Το γρήγορο κούνημα των φτερών τους προκαλεί ένα χαρακτηριστικό ήχο, το γνωστό μας  «ζουζούνισμα».
Τα 6 πόδια της μέλισσας είναι κι αυτά τριχωτά και τελειώνουν στις άκρες τους σε νύχια αγκιστρωτά. Στα πίσω πόδια της έχει μικρές κοιλότητες, που λέγονται καλάθια. Αυτά μοιάζουν σαν κίτρινα μπαλόνια, γιατί εκεί βάζει τη γύρη από τα άνθη.
Η κοιλιά της μέλισσας αποτελείται από 6 δαχτυλίδια. Στην άκρη της κοιλιάς υπάρχει το κεντρί το οποίο είναι κούφιο, μοιάζει σαν τρυπάνι και συγκοινωνεί με έναν αδένα, που έχει μέσα δηλητήριο. Είναι το μοναδικό της όπλο εναντίον των εχθρών της. Όταν ενοχληθεί, αμύνεται με το κεντρί αυτό, που φέρει στο άκρο του μικρά αγκίστρια στραμμένα προς τα μέσα. Έτσι, όταν βυθιστεί σε έναν ελαστικό ιστό, όπως το δέρμα του ανθρώπου, η μέλισσα είναι αναγκασμένη να εγκαταλείψει το κεντρί με τα σπλάχνα, που είναι συνδεδεμένα μαζί του και κατά συνέπεια πεθαίνει.
Δραστηριότητα 2η
      Δείτε το παρακάτω video...


(Τελευταία προσπέλαση 5/5/2020)

και παρατηρήστε τις εικόνες:




  •  Γιατί οι μέλισσες θεωρούνται κοινωνικά έντομα;
  •  Για ποιον δουλεύουν οι μέλισσες;
  •  Τι είναι η κυψέλη ;
  •  Τι κάνουν οι εργάτριες;
  •  Ποιος γεννάει τα αυγά ;
  •  Πόσες μέρες κάνει να αναπτυχθεί μια μέλισσα και να βγει από το κελί της;
  • Συμπλήρωσε το φύλλο εργασίας με αυτά που έμαθες.



Δραστηριότητα 3η
      Πάμε να μάθουμε ένα αίνιγμα. Ζωγραφίστε τη απάντηση. Δεν πιστεύω να μη την βρήκατε;
Δραστηριότητα 4η


Διαβάζουμε το ποίημα και ζωγραφίζουμε μια εικόνα
για αυτό:

<Μέλισσες τρυγάν τρυγάν,
τα ξανθόχρυσα λουλούδια,
τα ξανθόχρυσα τραγούδια
και σου φτιάχνουν και σου φτιάχνουν…
Άνοιξε το χέρι σου , σου ‘φτιαξαν το μέλι σου>.
Γιάννης Ρίτσος
<Πρωϊνό άστρο>.

Δραστηριότητα 5η
Φτιάξτε ένα ποίημα με τις λέξεις: 
μέλισσα-θέλησα,
μέλι-αμπέλι
φόρεσα-χώρεσα
λουλούδι-τραγούδι

       Σας έχω δώσει την ομοιοκαταληξία περιμένω τα ποιήματα σας. Μη ξεχάσετε να δώσετε τίτλο στο ποίημά σας...
Καλή διασκέδαση...



(το υλικό δανειστήκαμε από το blog  του Πυθαγόρειου Νηπιαγωγείου,της Ναταλίνας,Πάω
 νηπιαγωγείο!!! Ταξιδεύω και δημιουργώ, της χώρας των παιδιών, του Νηπιαγωγείου Κοκκαρίου, το childrens blog και το pinterest).





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου