Σάββατο 23 Μαΐου 2020

19η Μα'ίου Γενοκτονία των ποντίων

     Γεια σας παιδιά... σήμερα θα αναφερθούμε σε κάτι που αφορά την ιστορία μας. Θα ήταν πολύ ωραίο να είμαστε στο σχολείο και να καλέσουμε κάποιον παππού, η μια γιαγιά που είναι πόντιοι και να μας μιλήσουν για τον ξεριζωμό των ποντίων αλλά δυστυχώς θα πρέπει και για αυτό να μάθετε μέσω blog.
    
     Η 19η Μαΐου είναι ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αναφέρεται στις σφαγές και τους εκτοπισμούς εναντίον Ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή του Πόντου που πραγματοποιήθηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων και των εθνικιστών του Κεμάλ κατά την περίοδο 1914-1923. Τα γεγονότα αυτά κατέληξαν στην εξαφάνιση του ελληνικών κοινοτήτων από την περιοχή όπου κατοικούσαν επί τρεις χιλιάδες χρόνια



         
Δραστηριότητα 1η
  Παρατηρήστε την παρακάτω εικόνα και περιγράψτε την. Στη συνέχεια σκεφτείτε την ιστορία που κρύβεται πίσω από αυτούς τους ανθρώπους και διηγηθείτε την σαν να είναι οι ήρωες ενός παραμυθιού με τίτλο << Ο διωγμός των Ποντίων>>.

Δραστηριότητα 2η
    Δείτε τους παρακάτω πίνακες και συζητήστε με τους γονείς σας για να μάθετε πράγματα για τα  τον ποντιακό ελληνισμό. Τι φορούσαν οι έλληνες του Πόντου; Πώς ήταν η σημαία τους; Τι είναι ο ποντιακός σύλλογος;
 Έχετε δοκιμάσει ποντιακά φαγητά; Για δείτε εδώ μερικά...
Δραστηριότητα 3η
      Δείτε τα μέρη της παραδοσιακής ποντιακής στολής των ανδρών και των γυναικών. Παρατηρήστε τες και συζητήστε με τους γονείς σας αν καποά από τα ρούχα που φοράνε σας θυμίζουν αυτά που φοράτε εσείς σήμερα; 
Ένα puzzle για τις παραδοσιακές στολές.

Δραστηριότητα 4η
   Οι Πόντιοι είναι ένας λαός που αγαπάει τη μουσική και τους χορούς και έχουν το δικό τους παραδοσιακό μουσικό όργανο που είναι η ποντιακή λύρα.
Η ποντιακή λύρα

    Σας θυμίζει κάποιο άλλο μουσικό όργανο από αυτά που έχουμε μάθει; Ζωγραφίστε και τα δύο όργανα και γράψτε τα ονόματα τους. Την Ποντιακή λύρα και το όργανο που σας θυμίζει.
Δραστηριότητα 5η
      Παρακάτω θα ακούσετε ποντιακά τραγούδια που μιλάνε για τον ξεριζωμό των ποντίων και θα απολαύσετε τον ήχο της ποντιακής λύρας. Παρατηρήστε πόσο διαφορετική είναι η ποντιακή διάλεκτος.







   Αν θέλετε χορέψτε στον ρυθμό ή χτυπήστε ρυθμικά παλαμάκια

Δραστηριότητα 6η
  Παρακάτω θα ακούσετε ένα παραμύθι στην ποντιακή διάλεκτο...άραγε θα καταλάβετε τι λέει;(εγώ που δεν είμαι πόντια η αλήθεια είναι ότι δυσκολεύτηκα)


    👍Καλή διασκέδαση παιδιά και να θυμάστε ότι είναι καθήκον μας να γνωρίζουμε την ιστορία μας και να μετατρέπουμε τη γνώση μας σε δύναμη για το μέλλον μας.


Το υλικό το δανειστήκαμε από τη Ζήζη Ανθή κι από το Νηπιαγωγέλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου